Orgaandonatie en hersendood

IMG_0727Het is deze week (13 – 20 oktober 2014) de week van de orgaandonatie.

Heel Nederland wordt opgeroepen om zich op de site www.jaofnee.nl aan te melden voor orgaandonatie. Op deze site kun je zien welke mensen „ja” hebben gezegd tegen orgaandonatie en je kunt het JA-team volgen op hun toernee door het land. Alhoewel de site jaofnee.nl heet, is het duidelijk dat een JA gewenst is.
More

Over eten, kwaliteit en kwantiteit

IMG_3863

Laten we het eens over eten hebben. Wie kent niet het verhaal van Luilekkerland waar de gebraden hanen zo je mond invliegen. Dat was indertijd de grote fantasie: iedere dag veel, lekker en vooral voldoende voedsel zonder er wat voor te hoeven doen. Inmiddels heeft niemand het meer over Luilekkerland omdat het werkelijkheid is geworden als Albert Heijn, C1000 of Jumbo.

Er is altijd voldoende eten voor iedereen. Je hoeft het soms niet eens meer te koken. Je moet er natuurlijk voor betalen, maar niet zoveel.

More

Mediteren is topsport

IMG_2382Vandaag heb ik voor het eerst sinds tijden weer eens gemediteerd.
Ik wilde er al een tijdje terug weer aan beginnen, want ik weet hoe prettig het is. En ik weet dat het goed is voor mij en mijn  gezondheid.
En toch gebeurde het niet. Er is altijd wel wat te doen, zodat ik er niet aan toekom en voor je het weet is het alweer tijd om te golfen, te eten, te schrijven, te zingen of boodschappen te doen.
Terwijl ik, als ik lekker rustig een boek lees, het verlangen naar meditatie regelmatig voel.
More

Zonder repetitie

IMG_2381  Bart pakte zijn gitaar in. „Heb ik mijn shag bij me?” dacht hij, terwijl hij automatisch met zijn rechterhand aan zijn borstzak voelde.
Hij keek nog even de kamer rond, alsof hij iets vergeten was.
Toen de deur op slot en naar beneden. More

Een geval van koppelarij

Oma is een zelfstandiPapa aan zee 15.12.01ge vrouw. Zo zelfstandig, dat zij zelfs van vrouwenemancipatie niets moet hebben.
„In-de-man-z’n-plaatsie,” bespotte zij het hedendaags modebegrip. „Nergens goed voor. Een vrouw moet haar plaats weten.” Die wist Oma dan ook bijzonder goed.
Vanaf die plaats bestierde zij de gehele familie. Op zijn tijd wist ze zelfs raketten op afstand te lanceren. Zoals nu.
More

Kijken en zien

IMG_3820

 

Opa, waarom zeg jij altijd ‘zien’ als het ‘kijken’ is?”
 Onze kleindochter logeert bij ons.
We hebben het over TV-programma’s.
Zij kijkt ze
en ik zie ze. More

Boeken die iedereen kent, maar niemand heeft gelezen.

IMG_3745In de zeventiger jaren studeerde ik aanvankelijk scheikunde. Ik was al een jaar of twee aan het proberen het de leukste studie te maken die ik kende, totdat ik in een college thermodynamica terecht kwam. Zoals te verwachten was ging het over warmte en de Brownse beweging van moleculen en atomen.

En ineens overviel het me: ik vind hier niets aan en ik wil dit helemaal niet weten ook. Dat was het moment dat ik stopte met scheikunde. Hierdoor veroordeelde ik mijzelf echter tot de militaire dienst; ik had uitstel gekregen, maar als ik stopte met studeren moest ik mijn dienstplicht vervullen. Ja, dat waren ook de zeventiger jaren. More

Verslaving

IMG_3383ruegen_balkonsNu ik al enige tijd gestopt ben met roken en ‘s avonds na het eten niet meer drink, denk ik na over verslaving.
Bij een verslaving lijkt het alsof je verslaafd bent aan nicotine of aan alcohol en dat zal ook wel enigszins kloppen.
Maar als je verslaafd bent, dan moet je het spul regelmatig hebben of je moet regelmatig gokken.
Ben je dan niet eerder verslaafd aan de herhaling dan aan het betreffende spul (nicotine, alcohol)? Tenslotte is er met een gokverslaving geen stofje dat je moet hebben, maar wel de herhaling van het gokken.
De herhaling zorgt ervoor dat alles hetzelfde blijft, dat je niet hoeft te veranderen. More

Complottheorie

wereldpuzzelIn een eerder artikel maakte ik al gewag van een onderzoek dat in Trouw werd besproken en waarin werd geconcludeerd dat SP- en PVV-aanhangers het meest in complottheorieën geloven.
De suggestie is, dat geloven in complottheorieën iets is voor afwijkende mensen.
Laatst hoorde ik ook van zo’n complottheorie: er zou een genootschap van machtige mensen bestaan, die erop uit zijn om chips in ons hoofd te planten. More

De Oerknal is nooit gebeurd

Tegenwoordig nemen we voetstoots aan dat het heelal zo’n 14 miljard jaar geleden is begonnen met de Oerknal of de Big Bang. Dat betekent: er was eerst niets en vervolgens was er iets heel kleins dat steeds groter werd en steeds ingewikkelder dingen voortbracht: het heelal.
Deze gedachte van de Oerknal is voor het eerst geopperd in de dertiger jaren van de 20de eeuw door George Lemaitre, wetenschapper en katholiek pastoor in Leuven, België.
More

Previous Older Entries