Selfie en Otofoto

IMG_3832opperlansKees van Kooten, de maker van het Groot Dictee, heeft het voorstel gedaan om het woord ‘selfie’ te vervangen door ‘otofoto’.

Ik vind dat een mooi idee. Selfie vind ik geen mooi woord. Dat heeft er misschien mee te maken, dat het op een ie-klank eindigt. Maar ja, dat doet ‘koffie’ ook en dat is een prima woord.

Het gaat mij er ook niet om dat ‘selfie’ van Engelse oorsprong is, die tsunami (Japans) is niet tegen te houden en bovendien komt ‘otofoto’ oorspronkelijk uit het Grieks: ‘oto’ is een verbastering van ‘auto’ wat ‘zelf’ betekent en ‘foto’ heeft te maken met het Griekse woord voor licht.

Nee, wat otofoto zo leuk maakt is dat je het kan omkeren en dan staat er weer otofoto. Dat heet een palindroom.

Eén van de bekendste palindromen is ‘parterretrap’ en ook ‘Ai, de massamedia!’ mag er zijn, hoewel je dan de leestekens niet moet meenemen in de omkering.
Een bekende palindroom-zin is ‘Mooie zeden in Ede, zei oom’.
Je kent vast zelf nog wel andere palindromen.
In 1981 verscheen ‘Opperlandse taal- en letterkunde’ door Battus, pseudoniem van H. Brandt Corstius.
‘Opperlands’ in tegenstelling tot Nederlands, want het gaat hier meer niet om de betekenis van de taal. In het boek vind je allerlei bijzondere taaldingen zoals ‘vrouwenzinnen’, zinnen zonder letters met uitsteeksels, zoals in de zin ‘een vrouwenzin is mooi’.
Omzettingen als van ‘dringende zaken’ naar ‘zingende draken’ en van ‘strandvlo, naar ‘strondvla’ (niet helemaal juist gespeld).
Het is een fantastisch boek om uren in weg te duiken. De tweede, sterk verbeterde en uitgebreide druk verscheen in 2002 onder de titel ‘Opperlans!’ bij Querido.
Helaas is dit bericht net te laat om het boek als sinterklaas- of kerstcadeautje te vragen, maar dan koop je hem toch gewoon lekker voor jeselfie.
Coen Cornelissen, www.vrijdagdertien.nl

2 Comments (+add yours?)

 1. Jan Laan
  jan 08, 2014 @ 16:38:22

  Een van de leukste palindromen vond ik die over Ferdinand de Lesseps, die o.a. het Panamakanaal heeft gebouwd:
  A man, a plan, a canal: Panama!

  Bovendien is dit ook nog eens een a-spraak.

  Jan